Vlieg op Opvlieger!

Het is onschuldig, maar uiterst vervelend en het beïnvloedt vaak je dagelijks leven. Die welbekende opvlieger die de kop opsteekt wanneer je in de overgang bent.

Wat is zo’n opvlieger eigenlijk? Hoe lang duurt die en kun je er wat tegen doen? Is de juiste voeding wellicht de sleutel tot minder hitte-aanvallen?

Opvliegers

Wat is zo’n opvlieger eigenlijk?

Doordat je in de overgangsfase zit, daalt het hormoon oestrogeen. Door deze daling van dit hormoon is je hypofese van slag. Dit is het gebied in de hersenen dat de temperatuur in je lichaam regelt.

Je hersenen geven bijvoorbeeld onterecht een signaal af dat je het te warm hebt. Hierdoor ga je ineens zweten en word je helemaal klam. Je hart zal ook sneller kloppen en het bloed stijgt naar je hoofd.

Hoe lang duurt een opvlieger?

Dat is bij elke vrouw weer anders, maar gemiddeld duurt een opvlieger ongeveer een minuut. De ene vrouw krijgt er een paar per dag, terwijl de andere vrouw er maar één per week heeft. Hoe oneerlijk is dat? Feit is dat ongeveer 75% van de vrouwen in de overgang  te maken krijgt met opvliegers.

Wat kun je doen tegen opvliegers?

Heb je overdag last van opvliegers? De meest toepasbare tip is om qua kleding meerdere laagjes te dragen. Wanneer je dan een opvlieger krijgt, kun je een laagje uittrekken.

Heb je last van opvliegers tijdens je slaap? Zorg dan dat je een schoon setje kleren binnen handbereik hebt, zodat je na het omkleden weer snel verder kunt slapen.

Verder helpen de volgende tips:

  • Ga sporten; vrouwen die zich regelmatig inspannen krijgen minder opvliegers
  • Vermijd stress; vrouwen die gestrest zijn krijgen vaker opvliegers
  • Let op je voeding; bepaalde voeding kunnen opvliegers uitlokken

Is de juiste voeding de sleutel tot minder hitte-aanvallen?

Het kan helpen om te letten op wat je eet en drinkt. Sommige vrouwen reageren op pittig/sterk gekruid voedsel. Maar ook koffie en alcohol kunnen een trigger zijn. Kun je erachter te komen welke voeding bij jou de opvliegers uitlokt?

Wat wel en wat niet?

Vind je het moeilijk om te achterhalen welke voeding nou juist goed voor je is tijdens de overgang? Geeft niets, je bent niet de enige vrouw die hiermee worstelt.

Een goede tip: de boeken van Ria Kamelle. Zij is een expert in overgangsperikelen en heeft een onder andere een boek geschreven getiteld: “Slank door de overgang”. Neem eens een kijkje op haar site! Klik hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *